7. feb, 2018

#YOUEXPLORE konferansen i Bergen, utrolig gøy og litt skummelt.

YOUEXPLORE er Europas største forskningskonferanse for barn og unge. Over 4000 ungdommer fekk den 07.02.2018 mulighet til å bli motivert av noen av Norges beste idrettsutøvere i Grieghallen i Bergen. De fikk lære om plast i havet og fornybare løsninger. Presentert av internasjonale superstjerner og forskere.


Selv fikk jeg holde motivasjonsforedraget - meningen med livet, og snakke om utfordringer, utholdenhet, drømmer og hvorfor det er så viktig å finne ut av sine preferanser, sine mål og hvilken veier man ønsker å gå. Utruleg kjekt og litt skummelt å holde foredrag foran 4000 elevar i ungdomskolealder, men ungdommen sitt engasjement og Daleoen Experience sitt proffe Crew, gjorde det hele til en flott og fin opplevelse 😊 Å bli litt starstruck av å bli kjent med Olaf Tufte, olympisk mester i roing, hører med. For ein mann!

Målet for YouExplore i år var å samle energiske, nysgjerrige og miljøinteresserte ungdommer fra hele verden til en stor oppgave: Å forske på, og bekjempe, det enorme problemet med plast og annet søppel som flyter rundt i verdenshavene.

Konferansen er eit resultat av arbeidet til organisasjonen DaleOen Experince (DOE) , som arbeider på tvers av landegrenser med å engasjere ungdom i naturopplevelser, fornybar energi og romfart/teknologi. Det blir spennende å følge fri på vegen videre i arbeidet med og for ungdom.

Foto: Sunne Solberg, DaleOen Experince, Cato Risløw

30. jan, 2018

Mykje som skjer for tida!

Det var utruleg kjekt å koma heim igjen etter turen til Antarktis, litt merkeleg å vere vekke frå ungane i jula. No er det mykje som skjer, både på arbeid og på fritida. Eg har holdt to foredrag for ungdomane på Øygarden Ungdomskule. Eit i haust-meininga med livet, og eit under psykisk og fysisk helseveke - draumen om seven summits.

7.februar skal eg halde foredrag i Grieghallen i Bergen, foran tusenvis av ungdommer på #YOU EXPLORE konferansen som Dale Oen Experience arrangerer for andre året. Det kjem foredagsholdere som er astronauter, idrettsutøvere, forskere, næringslivsledere og teknologer.

Eg gleder meg verkeleg til å få delt mitt budskap om viktigheten av å draume, sette seg mål og utforde seg seg sjølv. Det er budskap som dei kan ta med seg vidare i kampen for ein bedre verden. Eg vegjer å vere så naiv, at eg trur at midt budskap saman med foredraga frå engasjerte menneske med ulike fagfolk, vil kunna inspirere unge til å ta tak i ting, sine eigne draumar, eller rett og slett få nye draumar som vil gjere verda til ein bedre plass å leve i framtida.

Bildet på sida, er av Astrid Furholdt som nådde Sydpolen etter måneder med slit i Amundsen sine fotspor, nådde draumen om å bli den første kvinne som gjorde nett det. På pulken på bildet, heilt i front, kan du sjå meg og familien min. Eg var "med" til Sydpolen, samtidig som eg var på same kontinet og klatra Mount Vinson nede i Antarktis. Det gav inspirasjon til å følgje draumen min vidare, og samtidig vite at eg, fordi eg hadde vore med på ei crowd founding, har blitt ein del av årsaka til at Astrid nådde sin draum i år.

Eg har fått fleire tilbod om å halde foredrag for bedrifter, men treng mange fleir for å få råd til å klatre Mount Everest. Det siste fjellet i Seven summits serien. Om bedrifta du jobber i kunne tenkt seg ei anleis motivasjon og fjellforedrag, så blir eg taknemlig om du nemner meg.

Du kan og vere med å støtte meg personleg, og vere med i trekkningen av ein Gore-Tex jakke, issolasjonsplagg og roots solbriller fra Marton Outdoor, hodelykt frå black diamond, og ein spesiallaga gåve i eigen monter frå meg til ein verdi på nærare 10 000 kroner.

Sjekk ut VI ER MED! på denne heimesida:)

Ha ei strålande veke:) Helsing Cato 

 

20. jan, 2018

Ver med å støtte min draum om å nå toppen av Everest!

På denne heimesida kan du bli registrert med bilde og din draum, eller ei helsing. Sida heiter VI ER MED! 

Ver med å inspirer meg og andre! Draumar blir lettare å nå, om ein deler dei. Det å skrive ned draumane sine og dele dei med andre, gjer målet meir verkeleg, og lettare å oppnå.

No har eg berre Mount Everest igjen av Seven Summits, ver med å støtte meg i min draum om å nå toppen av Everest. 

Helsing Cato

Kommentarer

02.02.2018 11:20

Ronja Risløw

Glad i deg!!

06.02.2018 08:51

Cato Risløw

Det var fint skrive Ronja, glad i deg og, klem fra pappa<3

20.01.2018 18:10

Elin

Lykke til Cato😊👏💪

12. jan, 2018

Fire kontinenter og ti land i 2017!

Takket være fantastisk positive samarbeidspartnere her i Øygarden, men og i Fjell og Sund, fekk eg klatra både Denali og Mt Vinson i år. Dermed er fjell nr 6 på Seven Summits lista også gjennomført.

Dette innlegget skriv eg fordi eg set så pris på positiviteten eg er blitt møtt med. Det har vore ei fantastisk reise i dobbel forstand, både dei faktiske turane, men og å kunne møte så mykje velvilje blant dei firmaene eg har hatt samarbeid med. Kanskje spesielt fordi eg etter Denali turen i sommar, fekk eit ja frå dei fleste til å utvida støtta, slik at det vart mogleg å klatre Vinson same år! 

No er me i 2018 , og planleggingen for siste fjell, Mount Everest er i gang, eg fekk meg ein overraskelse då eg  åpna Vestnytt denne veka, der var det eit bilete av meg på midtsida under ein artikkel som hadde tittelen: kven blir årets spåmann? Ein av spørsmåla var: Vil Cato fullføre 7 Summits i 2018? Til alle dei som lurer på kva dei skal krysse av der, her får dere eit insider svar. Hvis eg ikkje vinn i lotto, er det eit klart nei!

Sesongen på Everest er frå April til Juni, og kostnadene kan fort bli rundt ein halv million kroner. Det er usannsynlig å få til ein tur på så kort tid. Sjølvsagt skal ein aldri sei aldri, men då er det mange brikker som plutselig skal falle på plass. 

Eg trener sjølvsagt som om det kan skje, og i helga reiser eg på Voss for å gå topptur i fjellet med gode vener, ungene og kånemor er på Gran Canaria og nyter ei velfortjent veke i sola. Eg får snap kvar dag, og dei har det fint😊

Takk igjen til alle som støtter meg, både striler og bedrifter, eg håper at foredragene mine får bein å gå på dette året. Kjekt med alle som har delt innlegget mitt på Facebook, det set eg stor pris på. Ha ei strålande helg. 

Helsing Cato.

5. jan, 2018

Teltliv i Antarktis!

Det er jammen stor forskjell på teltlivet her heime og i Antarktis!

Den første utfordringa er at det er lyst døgnet rundt. Eg er av den heldige typen, som er glad i å sove, og som ikkje blir affisert av at sola skin inn teltduken. Heldigvis! Det er nok av eksempler på at folk får det hardt i fjellet, mat er ein ting, men det å vere utsoven er alfa og omega for å få ein vellykka toppstøt dag.

Denne gongen brukte eg av og til ei ansiktsmaske, og det kan eg anbefale. På Denali, trakk eg berre ein bøff over augene om eg syntes det vart for mørkt.Det funker fint, men det vart mindre lys med maska. 

I så kaldt vær, der ein ofte ligg på isbre, har underlaget mykje å sei. Eg bruker gjerne eit som er oppblåsbart, og med dun på innsida. Då er det eit par ting som er særs viktig, ikkje blås luft inn i madrassen. Luften frå lungene dine inneholder vanndamp, og dampen frys til is inne i underlaget når det er 20 minusgrader eller meir. Dei fleste underlag har ein ordning, som gjer at du kan fylle luft utan å blåse 👌 Oppå det oppblåsbare underlaget, legg du eit tynt termorest liggeunderlag. Lufta i det underste laget blir nemlig kjølt ned, men duna inne i underlaget isolerer og eit nytt lag oppå der gjer god varme👍

Det spesielle med Antarktis og for så vidt med Denali, er at temperatur svingingane inne og utanfor teltet. Inne kan det bli 25 varmegrader når sola står som høgast, mens det er 25 minus på utsida, så kan det bli varmt å ligge i ein 40 - sovepose, på highcamp over 4000 meter måtte eg ligge oppå soveposen når sola kom skikkelig opp, på grunn av varmen. Føltes merkelig 😂

Sikring av teltet er viktig, snøskjørtet på utsida, må skufflast snø på, slik at vinden ikkje tar tak i teltet. Nokon plasser, som på 5200 meter over havet, på highcamp Denali, måtte me ut kvar time for å skuffe av snøen som lava ned, så ikkje teltet skulle knekke saman, blir lite søvn av slikt. Teltpluggene på Denali var 75 cm lange, og fire gonger så breie som vanlege plugger, mens i Antarktis er snøen knall hard, og vanlege teltplugger er meir enn nok.

Til slutt, kan det vere greit å nevne det eg synes er særs viktig, alltid lukk alle glidelåser kvar gong du går inn og ut av teltet, glipper du på det i sterk vind, kan du risikere at teltet blir flerret i stykker, og det går fort! Å sette opp telt i sterk vind, bør ein ikkje gjere åleine, det kan vere greit at ein av dykk sit på teltet, men den andre trer stengene, sikrer liner og gjer alt forarbeidet før ein reiser teltet.

No er eg komen til Voss, og nyter livet i spikerteltet vårt, stort lettere blir ikkje teltlivet. Helsing ein som nyter å vere på telttur, det har ikkje alltid vore slik😂

God helg, helsing Cato