23. mar, 2017

Vestnytt artikkel, artig innslag i dag.

I byrjinga av veka fekk eg ei kjekk dame på besøk, som var journalist i Vestnytt. Me prata om ski, stegjern,fjell og turar i tillegg til prosjektet mitt -frå flatt hav til verdas tak- 

Det resulterte i ein hyggeleg og artig artikkel som du kan lese om i avisa i morgon, eller på nett i kveld om du er abonnent. 

22. mar, 2017

Kampen om Vestlandet er i gang!

 

I går var eg ute og drog på dekk, med 20 kilo i sekken. Vel heime, kunne eg lesa i både Sogn Avis og Firdaposten, at Jarle Mundal tar sikte på å bli første Vestlending som klarer å klatre Seven Summits. Utfordringen er herved tatt, og kampen om Vestlandet er i gang! Sogn og Fjordane Versus Hordaland! Mundal Versus Øygarden!

Jarle skal få kjørt seg, sjølv om han er ein super turkamerat, og me har klatra Aconcagua i lag. Me skal også dele telt på veg til Denali i år.

Klarer me Denali i lag, så har eg 5 og manglar 2 (Mount Vinston i Antarktis, og Mount Everest) Jarle har då 3 fjell og har då 4 igjen. Eg tenkjer sjølv, at dette skal eg klare å dra i hamn, sjølv om Jarle har lansert ein intensiv jakt i media. Eg har byrja å få mange gode samarbeidspartnarar. Til no er det Kvalitetskontroll AS, Montèr Øygarden, Malerfirma Monsen, Øygardsmila, Marton Outdoor, Klyva AS og Øygarden Elektriske som heier meg meg fram, og hjelper meg økonomisk i utfordringa om å bli Vestlandets første til å bestige Seven summits. Det er ikkje til å sjå vekk ifrå, at utan det lokale og regionale næringslivet, vil Jarle Mundal fort kunna pusta meg i nakken, han er nesten lika målretta som meg;)

Hei fram Øygarden, hei fram Hordaland, er du ei bedrift som ser verdien i prosjektet mitt- Frå flatt hav til verdas tak!, så ta kontakt på catorislow@hotmail.com. Eg sender gjerne eit forslag om kva eg kan bidra med attende.

20. mar, 2017

Snart påske! Lær å bygge snøhule!

Er dere to personer på tur, kan det være greiest å lage ei kantgrop, det går raskere, det er mindre klaustrofobisk og krever mindre energi. Familien vår er på 5 i alderen 6-42, da er det greit med litt bedre plass. Ei snøhule for 5 personer, kan fort ta 5-6 timer å grave.
Overnattingshulen kan graves på mange forskjellige måter, med en eller flere innganger og med benker på langs eller tvers av skavlen. Mest praktisk er det å grave seg inn øverst i en skavl som er 4-5 meter høy. Da er det lett å bli kvitt all snøen du graver ut.
Slik går du frem:
1. Riss opp åpningen i snøen der du skal grave. Grav en «inngang» som er akkurat så stor at størstemann går klar av taket, ikke tar borti med skuldrene, men heller ikke noe større. Taket bør være minst 75 cm tykt inne på skavlen. Ut fra dette lager du en skisse på snøen og graver etter den.
2. Skjær ut blokker når du graver. De bruker du senere til å tette åpningen.
3. Grav et par meter rett inn og begynn med å utvide hulen innerst og på siden for å lage liggebenkene. De bør være i skritthøyde, ha så stor takhøyde at du sitte på benken med rett rygg uten å komme borti taket, og være brede nok til at du ikke kommer borti veggene med soveposen. Lag en liten dump midt på slik at du ikke sklir inntil veggene eller triller ned i fotgropen mens du sover.
4. Ytterveggen bør være minst 30-40 cm tykk, men skav ikke av så mye med en gang. Spar noe til finpussen av taket.
5. Fotgropen trenger ikke graves mer enn 1 ½ meter inn langs med benkene. Resten kan brukes som plass for kokeapparat eller et par sekker.
6. Taket skal være jevnt hvelvet. Alle skarpe kanter og større ujevnheter må fjernes, ellers kan det begynne å dryppe om det blir varmegrader.
7. Lag et krypehull som er drøyt en halv meter høyt nederst i åpningen, ved å skjære ut et hakk en halv meter opp på sidene i åpningen, slik at du får lagt på plass en blokk som er litt bredere enn åpningen. Oppå denne plasserer du flere blokker i trappetrinn til toppen av åpningen. Den øverste blokken kan du vente med å sette på plass til du er ferdig med å lage mat på kokeapparatet.
8. Ta med to blokker inn for å tette åpningen innenfra når dere legger dere. Før dere legger dere må ski og staver samles på ett sted og stikkes god ned i snøen, så de hverken blåser bort eller snør ned. Spadene tar dere også med inn.
9. NB! Kokeapparatet forbruker oksygen og danner kullos. Fyr derfor ikke i hulen når den er lukket og vent minst en halv time med å lukke den etter at du har tilført luft (to åpninger eller helt åpen inngang). Kilde: Ut.no -Asle Hella, Cato Risløw og Freia/DNT turtips for hele familien.

20. mar, 2017

Prøvetrykk med prosjektlogo og sponsorer.

Første prøvetrykk av prosjektet- Frå flatt hav til verdas tak- www.draumenomsevensummits.com er nesten ferdig, nokre små endringar må enno til. #klyva #peakfitness #bobyouruncle #martonoutdoor #kvalitetskontroll #malerfirmamonsen #monterøygarden #øygardsmila

17. mar, 2017

Lag ditt eige dekkdrag.

Eit dekkdrag er eit fint treningsverktøy for deg som tenkjer på å bruke pulk i påskeferien, eller berre ynskjer litt variasjon i treninga. Korleis går ein fram:

Det er utallige måtar å løyse utfordringa på, min metode var slik: Ein treng eit dekk, eller to om du ynskjer tyngre drag. Det får du gjerne på den lokale bensinstasjonen, om du ikkje har nokon liggande frå før. Bor eit hol i dekket, og endå eit på motsatt side. Sett på eit metallfeste og ein gjennomgåande bolt, og stram til. Metallfester kan du kjøpe på feks.biltema. Sørg for at metallfeste har ein avlang åpning (sjå bilete) så du lett får ei strammeslynge igjennom. 

Når du har montert feste med slynger på begge sider, hekter du på ein karabin på kvar slynge, og fester dei til magebelte på sekken din. Sekken kan fylles med ved, eller vanndunker for ekstra tyngde. Lukke til, og god tur:)