11. aug, 2019

Har du lyst å gå Noreg på tvers? Her har du nokon gode tips!

 Takk til mine sponsorer som støtter meg i draumenomsevensummit.com prosjektet. Øygarden Elektriske, Malerfirma Monsen, Black Diamond, Nordlyssport, Peakfitness og Øygarden kommune. Instagram: fredagscato

 Fleire ruter!

Du kan gå fleire ruter, sjølv gjekk me for den offisielle Noreg på tvers ruta, langs 63 grader nord. Ein av årsakene til det var at me hadde lyst å få med oss fjellmassivet Sylan på svenskegrensa, eit vakkert syn som dukker opp ein heil dag før du når fjellet. Du kan yte utsikta heile dagen i det du nærmer deg. Me gjekk frå fjorden i Stjørdal til svenskegrensa i Tydal. Det er «oppoverbakke» heile vegen. Har du hastverk, anbefaler eg å starte i Tydal og ende opp i Stjørdal, det er ein lettare tur.

Ta med fiskestang!

Vanligvis regner ein 7 dager på turen, me brukte fem, og hadde likevel god tid til å ta ein avstikkar frå hovudruta. Fiske vart det og tid. I vatnet før Ramsjøhytta var det både aure og røye.

Be bold go cold!

Turen er 120 km lang, og blir regna som ein krevande tur. Me syntes ikkje den var det, det er godt merka ruter, og ikkje så lange etapper mellom rutene, sjølv vlagte med ved to høve å gå to dagsetapper i eit. Likevel ser eg at turen kan vera krevande om du ber for tungt, eller får dårleg værforhald. Sjølv hadde me ned mot 5 grader to av dagane, men gjekk likevel berre med eit tynt lag med ull, og lette gore-tex jakker. Me gjekk etter prinsippet be bold og cold, og lot kulden styre tempoet vårt. Vart me litt kalde, så gjekk me litt fortare så temperaturen vart behageleg. Det gav oss og ein fordel i oppoverbakker som det var mange av. Me kunne sette ned tempoet og var varme utan å bli svett.

Familietur?

Eg vil sei absolutt ja! Ta gjerne med deg seksåringen på turen, men regn då inn 9 dager istadenfor 7, ta med eit lett shelter eller ein tarp og gå for mange pauser undervegs. Unger er ikkje så gode til å regulere kroppstemperatur, så ver forebudd på grader ned mot null sjølv om det er sommar.

Gode tips!

Meld deg inn i DNT, og skaff deg gjerne expedition-pass. Dette finn du på norgepatvers.no Passet gjer deg verdikort for kost og losji på turisthyttene, i tillegg er det ein fin kuriositet å bli registrert på den offisielle Noreg på tvers lista, og det er jo litt kjektJ Expeditionpasset får ein i type 1 og type 2. Me gjekk for type 1 som er det dyreste. Det kosta 3525 kroner for DNT medlemmer(1500 kroner spart). Me planla å gå med maks 10 kilo på ryggen, og med dette kortet får ein overnatting på alle hyttene, noko som gjer at du berre treng lakenpose i sekken (det er ikkje lov å bruke sovepose på DNT hyttene pga at ein ikkje vil ha spredning av veggdyr frå folk som reiser rundt heile landet på soveposeferie). Det er dyne og pute på alle hyttene, derfor er lakenpose smart å ta med. Passet gjer deg og losji på tre av hyttene, noko som gjer at me kunne pakke 4 realturmat og 7 poser med mellommåltid (ziplockpose med havregryn, rosiner, sukker kanel og smør) kvar. Lett og praktisk, varm opp vatn og vips er du ferdig. To liter vatn på kvar etappe var nok til drikke, kaffi og mat.

p.s. forarbeid er viktig! Gå inn på norgepatvers.no og les alt om medlemsbevis, dnt standardnøkkel og åpningstider. Turistforeningen i Stjørdal, der du starter frå er stengt laurdag og søndag, så start turen i vekedagene. Fredag stenger dei kl 1200!

Viktig! Det ingen fortalte oss at det berre gjekk ein buss om dagen frå Stuggudalen og attende til Stjørdal. Den går kl 0710. Heldigvis fekk me den informasjonen frå hyggelige ansatte på Nedalshytta (siste hytta før svenskegrensa.) Me bestillte derfor taxi til kl 0615, den henta oss på hytta og kjørte oss dei 20 min det tok til busstoppet.

Gå inn på Instagram, søk på profilen min: fredagscato Der finn du bilder og forklaring på alle dagsetappene, kva terreng ein går i, namn på alle hyttene og kva som møter deg.

Kart og kompass eller ikkje?

Laster du ned UT.no appen så ligger heile ruta der, og du kan følgje den på gps. Me brukte ikkje kart eller kompasset på heile turen, rett og slett fordi ruta var så godt merka, og fordi det var så enkelt å bruke appen. Den gav oss heile tida informasjon om terreng, tida me hadde brukt, kor me befant oss og korlangt det var igjen på kvar etappe. På den eine etappen kom det inn tåke, og hadde den vorte tjukkare kunne nok kart og kompass blitt  tatt i bruk, men det klarna fort opp og vart ikkje naudsynt. Anbefaler eg å gå utan kart og kompass i sekken. Eit klart nei, sjølv om du fort kan ende opp med å ikkje få brukt det.

Mi pakkeliste:

75 liter sekk (Reklame:sjølv bruker eg Black Diamond Mission 75 liter sekk) * Vanntette fjellsko og joggesko (du får bruk for begge). Caps,buff og lue (lua vart ikkje brukt) * Tynne hansker (vart ikkje brukt) *Kaffiposer med to kaffikopper i kvar pose. 7 ziplock poser med havreblanding, 5 barrer til ekstra tunge etapper. 4 real turmat.* Myggnetting til hovudet. * Ein parkas som dekker kropp og sekk (så slepp du ekstra trekk til sekken)* Turbukse og shorts. * To ulltruser.* to ulltrøyer*1 ullongs 1 tynn dunvest. *1 fleecejakke/genser* 2 ullsokker, 3 bomullsokker*2 drikkeflasker på 1 liter kvar. * førstehjelpsskrin og myggmiddel. *Kopp, fat og bestikk.* Gassbrenner.* Fiskeutstyr. * Mobil/kamera.*Toalettsaker, solkrem.

God søndag og god turJ

-Cato