19. mar, 2019

Er du ein strilepadlar? Eller drøymer du om å bli ein?

I så fall bur du på rett plass!

Då den olympiske meisteren Eirik Verås Larsen skulle velje ut sine ti favorittstader for padling i Noreg, vart Øygarden nemnd som ein av dei! Det seier litt, når ein veit at Noreg har 20 000 km kystlinje å padle i.

Kvifor padle havkajakk i Øygarden?

Ca 80% av alle kajakkar som blir seld her til lands er havkajakkar. Om ein skal trekkje ein samanlikning mellom padling og sykling kan ein sei at havkajakken er som terrengsykkelen. Den er i sitt rette element i bølgjer og ruskevær, men kan også brukas til koseturar i fint vær, langturar med mykje bagasje  eller kortare treningsturar. Havkajakken kan brukast til alt, og i Øygarden er det hav og holmeterreng for alle aktivitetane eg har nemnd ovanfor. Her er det flotte viker og holmar ein kan telte på, og fantastisk padlenatur både vinter som sommar.

Er det berre å hive seg utpå?

I botn og (på) grunn ja! Sjølv starta eg å padle havkajakk med prøve og feile metoden. Eg hadde heldigvis padla elvekajakk på Voss i nokre år før eg sat meg i havkajakken, det hjalp på. Seinare har eg tatt både introkurs, grunnkurs og teknikkurs i havkajakk.

ReigstadUnlimited

For nokre veker sidan meldte eg jentene mine på introkurs, dei er 12 og 13 år gamle. Dei har begge padla både elvekajakk og havkajakk før, men kurset gjorde at dei fekk eit skikkelig faglig og praktisk påfyll (som det ikkje alltid er like lett for ein far å gje;)) I bilen på veg heim var det høg stemning, og dei er no veldig motivert for å ta grunnkurs, men og klar for ein flott og spennande vår/sommar/haust sesong med havkajakkpadling! Kurset dei var på var arrangert av Laila Reistad som heldt til på Misje. Kort tur til kurs for oss Øygardsfolk.

Kva skjer på eit introkurs?

Det varer ca 4 timer (vi var litt lenger for været vart fint, og selskapet godtJ) Du får låne alt av utstyr i tillegg serverte Laila, nysteikte småpoteter, chorizo, kjeks, kaffi, te og parmaskinke i det koselige naustet sitt. Veldig god stemmning! Jentene mine var tre timer i sjøen, der dei padla, leika, lærte kameratredning, smarte padletriks og snakka om tryggleik på sjøen. Laila krev ingen forkunnskap før kurset, du kan koma som du er med det du kan eller ikkje kan. Eg betalte 1100 for kvar av jentene, og då kvalifiserte sei seg også til våttkortet.

Fun Fakt om havkajakk:

Nansen demonstrerte eskimorulle på Oslofjorden i 1889!

Den grønlandsk benevnelsen qajaq betyr mannsbåt eller jegerbåt. 

Verdens lengste kajakk-regatta heter The Regata del Río Negro og arrangeres i elven Río Negro i Argentina.