11. feb, 2018

Endelig er det snøhule tid!👏👏👏

Det er endelig snøhuletid👏Snart skal eg til fjells med kollegaene mine på Øygarden ungdomskule, og ein flott og entusiastisk gjeng med 8. Klassinger. Men skal stå alpint, på snowboard, gå langrennsturer, og kosa oss i snøen oppe i Myrkdalen. Eg Gler meg👏Med skal også grave snøhuler, og overnatte der. Bildet er fra Vikafjellet, der eg og mellomste jenta mi Rowena bygde og lå i snøhule ei natt med stjerneklar himmel, og 21 fine minusgrader. I Hola var det varmt, koselig og fint. Her kjem ein oppskrift til dykk som og har lyst ut på ovenattingstur uten telt om vinteren. Er dere to personer på tur, kan det være greiest å lage ei kantgrop, det går raskere, det er mindre klaustrofobisk og krever mindre energi. Familien vår er på 5 i alderen 6-42, da er det greit med litt bedre plass. Ei snøhule for 5 personer, kan fort ta 5-6 timer å grave. 
Overnattingshulen kan graves på mange forskjellige måter, med en eller flere innganger og med benker på langs eller tvers av skavlen. Mest praktisk er det å grave seg inn øverst i en skavl som er 4-5 meter høy. Da er det lett å bli kvitt all snøen du graver ut.
Slik går du frem: 
1. Riss opp åpningen i snøen der du skal grave. Grav en «inngang» som er akkurat så stor at størstemann går klar av taket, ikke tar borti med skuldrene, men heller ikke noe større. Taket bør være minst 75 cm tykt inne på skavlen. Ut fra dette lager du en skisse på snøen og graver etter den.
2. Skjær ut blokker når du graver. De bruker du senere til å tette åpningen.
3. Grav et par meter rett inn og begynn med å utvide hulen innerst og på siden for å lage liggebenkene. De bør være i skritthøyde, ha så stor takhøyde at du sitte på benken med rett rygg uten å komme borti taket, og være brede nok til at du ikke kommer borti veggene med soveposen. Lag en liten dump midt på slik at du ikke sklir inntil veggene eller triller ned i fotgropen mens du sover.
4. Ytterveggen bør være minst 30-40 cm tykk, men skav ikke av så mye med en gang. Spar noe til finpussen av taket.
5. Fotgropen trenger ikke graves mer enn 1 ½ meter inn langs med benkene. Resten kan brukes som plass for kokeapparat eller et par sekker.
6. Taket skal være jevnt hvelvet. Alle skarpe kanter og større ujevnheter må fjernes, ellers kan det begynne å dryppe om det blir varmegrader.
7. Lag et krypehull som er drøyt en halv meter høyt nederst i åpningen, ved å skjære ut et hakk en halv meter opp på sidene i åpningen, slik at du får lagt på plass en blokk som er litt bredere enn åpningen. Oppå denne plasserer du flere blokker i trappetrinn til toppen av åpningen. Den øverste blokken kan du vente med å sette på plass til du er ferdig med å lage mat på kokeapparatet.
8. Ta med to blokker inn for å tette åpningen innenfra når dere legger dere. Før dere legger dere må ski og staver samles på ett sted og stikkes god ned i snøen, så de hverken blåser bort eller snør ned. Spadene tar dere også med inn.
9. NB! Kokeapparatet forbruker oksygen og danner kullos. Fyr derfor ikke i hulen når den er lukket og vent minst en halv time med å lukke den etter at du har tilført luft (to åpninger eller helt åpen inngang). Kilde: Ut.no -Asle Hella, Cato Risløw og Freia/DNT turtips for hele familien.