26. des, 2017

Hvis ingen går i fjella, men passer seg for dem, - skal alle sammen snart få feire jul igjen…

Hvis ingen går i fjella, men passer seg for dem, -  skal alle sammen snart  feire jul igjen 

Ja da er superbloggeren (les: sliten husmor) tilbake for å underholde dere litt i julen. Jeg har nok en gang fått i oppgave å oppdatere bloggen nå som Cato er på ny utflukt til høye fjell. Det var en suksess forrige gang (dere hadde blitt overrasket over hvor mange likes jeg fikk – jeg elsker likes- hvem gjør ikke det?) og det er hyggelig at min mors venninner sitrer av spenning mens de venter på nytt blogginnlegg om å bestige Mt. Vinson (Jeg skal selvsagt dobbeltsjekke om det slik man staver det navnet, og om navnet faktisk stemmer). Helt ærlig så tror jeg faktisk jeg er mer morsom om sommeren, men av hensyn til kvinner i 60-årene og ellers dere som faktisk er interessert i fjellklatring og turer i skog og mark skal jeg gjøre mitt beste.  

 

Jeg har fått inntrykk av at det er mange som har gledet seg til at jeg skal skrive om fjellklatring og annen utendørsmorro. Jeg kjenner forventningspresset. #Liveterbestute er jo en populær hæsjtægg på instagrææm om dagen. For meg er #livetheltgreitinne også. Men jeg skal i løpet av dette innlegget få lest meg litt opp på hvor Cato er og sånn, slik at dere får den informasjonen mange av dere ønsker.  

Julen 2017 ble uten Cato til stede. Han har feiret med pingviner på Antarktis, på vei til sitt 6. fjellmål. Visste dere at det er pingviner på den polen hvor det ikke er isbjørner? På Antarktis er det altså pingvinene som holder til. Dette tenker jeg kan være nyttig å vite til en runde med sånne uendelig lange spørrespill. I kjent stil vet jeg lite om fjellet - høyden og vekten er ukjent for meg. Hva skulle man gjort uten Google:  

Vinson Massif er det høyeste fjellet i Antarktis, og ligger ved foten av Den antarktiske halvøy, rundt 1 200 kilometer fra Sydpolen. Fjellet er 4 892 meter høyt, omtrent 21 km langt og 13 km bredt og ligger i fjellkjeden Sentinel Range, som igjen er en del av Ellsworth Mountains. 

 

Spørsmålet jeg har fått mange ganger de siste ukene har handlet om klima på Antarktis. Dette har jeg selvsagt hatt problemer med å svare på, men nå har jeg googlet det:  

Klimaet i Antarktis er prega av kulde meir enn nokon annan stad i verda. Alt bortsett frå 2 % av landmassen på Antarktis er dekt av is, som er opp til 4,8 km tjukk på det meste. Det er så mykje is her at om all isen hadde smelta ville havnivået ha stige med 70 m over heile jorda. Pakkisen doblar om lag breidda av Antarktis om vinteren og våren. 

Flott informativt innlegg hentet fra Wikipedia, på sjølvasje nynorskspråket. Pakkisen trodde jeg var et ord man ikke lenger brukte, men det får Wikipedia ta på seg... 

Det har flommet over av medfølelse i min retning denne julen. Handling av mat har tatt lengre tid, da kjente og fremmede har villet høre siste nytt fra Sydpolen. Cato kjenner utrolig mange mennesker, og i og med at han ikke handler når han er med å handler, så får han jo god tid til å mingle med sine sambygdinger på nærbutikker. Jeg har overtatt den minglejobben også nå når han har vært borte, faktisk skikkelig hyggelig, men noe tidskrevende. "Intet nytt er godt nytt" sa Cato da han reiste i midten av desember. Jeg har ikke hatt noe kontakt med han siden han reiste fra Puente Arenas.  Det er helt greit å være alene med småjentene, men vi savner han selvsagt. Det var en på Kiwi som mente på at det ikke kunne være helt optimalt...nei det hadde jo vært for gale om det var helt optimalt -  men tenk om han hadde reist midt i skoleåret. Det er mange av dere som hadde blitt overrasket over nivået på matematikk i 7. klasse. Jeg måtte antakelig avspasert 2 timer hver dag for å kommet gjennom leksehjelpen. For dere som kjenner meg, så kvir jeg meg ikke for å fortelle om Catos manglende evne til å lage mat og vaske klær, men leksehjelp er noe han virkelig er god på. Jeg er evig takknemlig for at han valgte juleferien til å ta sin lille utflukt. Julenissen er uansett en dame i vår familie, med høye hæler og lange negler. Det er egentlig mest synd på han -som gikk glipp av årets julenisseinnslag:-) 

Jeg har sjekket værmeldingen på Antarktis de siste dagene, og det har sett bra ut. Det hadde vært veldig ok om vi kan hake av dette fjellet også, da det har kostet en formue. Det må ha gått hardt ut over lommenboken hans, for til tross for leting og endeløs spennende venting fant jeg ingenting til meg under juletreet fra han. Det skal jeg selvsagt ta opp med han når han er tilbake. Det er helt ok å avtale å ikke kjøpe gaver til hverandre, men slike avtaler utgår selvsagt når man reiser bort i hele desember. Dette kan ikke Cato ha fått med seg. 

 

Tenk om han allerede har fått satt det norske flagget (og plakaten med sponsorene) snøen på toppen nå i skrivende stund... Det er kjedelig å ikke få noe informasjon. Etter hans mange turer har jeg lært meg å koble litt ut, og ikke uroe meg for mye. Naboen til min mor sa hun var helt dårlig av bekymring, da hun var innom med årets juleoppmerksomhet i går. Tenk å gå rundt dårlig i ukesvis, kanskje til ingen nytte. Nei det kan naboene ta seg av. Ut fra antall dager han har vært avgårde, er det godt mulig at han allerede er på vei tilbake. Her er utdrag fra et informasjonsskriv han sendte på mail før han reiste. Det var mange flott ord som jeg aldri har hørt før jeg prøver meg ikke på en oversettelse. Lexin er en flott nettside hvor man kan få oversatt ord fra mange språk. 

 

Your team will make its summit attempt on the best weather day possible based on forecasts predicting good visibility and low winds. High Camp to Mount Vinson’s Summit is 3,648 ft (1112 m) of elevation gain and takes most teams 9-12 hours round-trip. The majority of the route is along the gently angled Vinson summit valleywith a shortsteeper snow and ice slope leading to the spectacularrockysummit ridge. Parts of the route are exposed and can be subject to high winds. The summit pyramid can be climbed via two routes. The easiest route is via the lefthand (easternridge which is less steep than the right-hand (western) ridgeMany teams traverse the peak by climbing the right-hand and descending the left-hand route. Your guide will select the route that is most appropriate based on the weather conditions and the abilities of the team. 

 

Nå er det bare å krysse fingre og tær for at Cato kommer seg til topps. Vi var inne på positive og negative egenskaper her tidligere i innlegget. Nå kom jeg på en positiv egenskap til. Følge drømmene sine, det er Cato god på. Å sette seg dette målet, om å nå toppen av de høyeste toppene på hvert av de syv kontinentene, er det Cato ville kalt "hårete".  Det er jeg enig med..det grenser mot galskap. Som jeg sa sist bloggeperiode i sommer da han skulle til Denali: Når han er tilbake er han høy på livet og klar for neste tur til nye høyder. Det stemt selvsagt.  Om dette går i boks er det selveste Everest som står på tur. Jeg kjenner jeg blir kvalm med tanken. Ikke bare er det farlig, men det koster jo en enebolig å få være med på den charterturen. Jeg har kanskje glemt å få med at vi begge jobber i kommunen, og vil i den sammenheng takke Catos generøse sponsorer: #kvalitetskontroll#monterøygarden #Torsvikelektro #peakfitness#ESHbetongogentreprenør #malerfirmamonsen #øygardenelektriske#martonoutdoor #øygardsmila #draumenomsevensummits #liveterbestute#utno #øygarden #hordaland #vestlandet #tv2 #nrk #nrķhordaland#finndinsydpol #entreprenorjosteinoen #seadive #daleoenexperience#øygardenkommune #nordlyssport #Sekkingstadas #kjellemann 

Jeg håper virkelig at dere har gått med overskudd i år. Jeg garanterer at Cato kommer innom ila 2018, og da vet dere hva han trenger🙂  Når Cato er hjemme kan han bestemme litt når det kommer til hvor freidig vi kan være når det kommer til sponsing, men når han er borte er det jeg som bestemmer. Og jeg håper virkelig at økonomien hans er på plass julen 2018 – for da får jeg kanskje julegave 

Takk for meg i denne omgang. Jeg poster så snart jeg hører noe fra pingvinenes rike. I mellomtiden krysser vi fingrene, og gleder oss til den beste julegaven -  å få Catoen hjem igjen.