17. des, 2017

Dagen før dagen! I morgon flyr eg inn i Antarktis!

Det har vært nokon hektiske dager i Punta Arenas, verdens sydligste by! Eg landa etter 37 timers reise i går, og har vært innom Nederland og Brasil, før eg landa i Chile. 

I går var det Gear Check med Antarctic logisticks and expeditions (ALE), som eg besto. Reglene for å komme inn til Antarktis er veldig strenge, og eg har måtte børste undersiden av skoa, og alle klærne mine, for at det ikkje skal være skitt eller frø fra planter og andre urenheter som kan forurense miljøet i Antarktis biologisk.

I kveld skal vi møtes på hovedkontoret til ALE for informasjon om avgang og vær oppdatering, så nå er det berre til å krysse fingrene. Været styrer alt. 

Eg har nettopp veiet bagasjen og levert den fra meg, så det eg har igjen nå er håndbagasje og klærne eg skal reise med på flyet. Klærne til turen er nøye planlagt, eg tok bilder som du kan se her på sida. Først har eg lagt på meg mellom 3 og 4 kilo dei siste to vekene, det er viktig å ha ekstra kilo på magen og bollekinn i starten, det både isolerer og gir deg litt ekstra å gå på når det er ekstra tungt. Du forbrenner meir enn det du greier å ete, samme kor mykje du stapper i deg. På Aconcagua i 2015 gjekk eg ned rundt 12 kilo på ca 20 dager. 

Undertøy i ull, og sokker som skal holde varmen ned til -32 grader er det første laget eg har på meg. Etter det har eg baselayer. Det er ein heildress frå Brynje med netting innerst og ull ytterst. Så har eg eit mellomlag som består av en fleece bukse og ein hoody polartec frå Black Diamond, neste lag er ein tynnere dunjakke og ei vindbukse. Siste laget er det ein kaller polar insulation layer. Som er ein tjukk -40 dunjakke a la Michelin mannen. 

I tillegg kjem spesialsko, hue i merino ull, ekstra vindjakke, hansker og votter. 

På flyet kan vi ha med oss litt håndbagasje, og der ligg det kamerautstyr, solkrem, skibriller og solbriller, førstehjelputstyr og litt andre småting.

No kjenner eg at det kribler i magen, og er er veldig klar for å komme igang. Flyet du ser på bildet lander på Union Glacier i morgon med oss om bord hvis været er bra. Eg traff ein ein kar her i Punta Arenas, som hadde vært på samme tur, og han hadde blitt fanget i skikkelig uvær med gruppa si, og kom tilbake her ti dager etter skjema! 

Fra Union Glacier, reiser vi med eit mindre fly som har skimeier så det kan lande på snøen. Det frakter oss videre til Vinson bacecamp, der vi starter turen ifra. Om vi reiser direkte fra Union Glacier til basecamp, eller om vi venter ein dag (eller 10!) På Union Glacier er det været som avgjer. Fra da av vil alle avgjerdsler me tar, vere styrt av naturkreftene rundt oss.

Me vil dra pulk og bære sekk frå Basecamp til low camp, og når vi starter turen til highcamp vil pulkene bli igjen. Vi skal opp en 45 graders vegg, og bruker isøks, taubrems og klatretau for å nå highcamp. Fra highcamp går vi til toppen av fjellet, og er vi heldig, så når vi toppen 1.juledag. Etter toppen er nådd, klatrer vi ned til highcamp for å kvile og få kreftene attende. Så går vi frå highcamp og heile veien til basecamp i eit støt hvis været er bra. Er været dårlig, blir det ei ekstra natt i love camp.

I basecamp venter vi til flyet henter oss og frakter oss til Union Glacier, dette er væravhengig, men klaffer alt flyr vi ut av Antarktis og lander i Punta Arenas den 30.des. om morgenen. Den kvelden reiser eg så 37 timer heimover og lander på Flesland kl 1500 den 1.januar. Forhåpentligvis med Vinston, fjell 6 av 7 i beltet.

Dette er siste bloggen fra meg, nå mister eg kontakten med sivilisasjonen fra og med i morgon, men Katrine vil oppdatere bloggen dei neste to vekene. God jul og godt nyttår til alle dåke der heime.

Klem frå Cato

Kommentarer

17.12.2017 21:31

Thormod

Virkelig lykje til!

17.12.2017 21:15

Nils T

Lykke til Cato! 💪🏼😊

17.12.2017 16:07

Heidi Robertson

Spennande. Håper været spelar på lag 👍. Masse lykke til 👍😘