Frå flatt hav til verdas tak!

16. aug, 2017

Nå sit eg på flyplassen i københavn, og venter på transfer til Bergen. Her er internettet mykje bedre enn i Spania, og eg bruker derfor høve til å laste ned ein ny episode av ekspedisjonslivet. I spania klatra eg og svoger Vidar nett fastlandspania sitt høgaste fjell, det er ligg i asierra Nevada, og ligg som Denali i ein nasjonalpark. Det betyr at det ein tar med seg inn, må ein ta med seg ut. Det betyr at toalettbesøk (nr 2) må bæres med oppover i fjellet i egne tønner, og så graves ned etterkvart som dei blir fulle. Når ein kjem ned frå fjellet, grev ein oppigjen alle tønnene som ei har gravd ned på veg til toppen, og tar dei med seg ut. Nokon gjer ikkje det, dei berre kaster eksrementene ned i bresprekker, noko som gjer at det over tid, har blitt påvist e.coli bakterier i elvevatnet heilt ned til Talkeetna by. Derfor ynskjer rangerene at ein tar med seg alt ut av fjellet igjen. Dette er eit prøveprosjekt som me meldte oss frivillig til å gjere, noko som vart svært godt motatt av Rangerene. Me fekk til og med ein "drittvimpel" i gave då me forlot fjellet. Der var det bilete av ein toalettrull, tredd inn på ei klatreøks. Herlig sak, som no heng på veggen i The Man Cave (les garasjen) i Øygarden nett no.

14. aug, 2017

 

Dagen var nøye planlagt, me skulle bestige fastlandsspania sitt høgste fjell Mulhacen som ligg i Sierra Nevada fjellkjeden. Fjellet er 3479 moh , og me planla å stå opp tidlig for å koma oss til toppen før det vart mørkt.

Det ville ta 2,5 timer å kjøre fra Mijas der vi holdt hus, til byen Capileira der vi hadde bestemt oss å starte oppstigningen frå. Byen ligger på rundt 1500 moh, så me skulle gjere unna 2000 høydemeter og 3 mil på turen. 

Dårlig start! Bilutleie firma leverte ikkje bilen etter avtalt tid, først tre timer seinere var med på veg! Me starta turen kl 1330, noko som er lovleg seint. Me var forespeilet at det var normalt å bruke 4 timer på halve turen, og at me ville nå refugio poqueira, ei fjellstove som ligg på 2500 moh kl 1730. Resten av turen til toppen på 3479 moh skulle ta 3-4 timer, det gjorde oss litt bekymra, siden me då ville få nedstigningen i mørket. 

Men bestemte oss for å gå ut hardt, og så ta det roligere i høyden. Vidar var i kjempeform, og eg var aklimatisert etter Denali, så det gjekk lett igjennom frodig landskap i poqueira dalen. Me passerte elver, bruer, spanske okser og grøne trer og busker heile vegen til refugio poqueira. På 2500 meter hadde me brukt 2 timer, og resten av ruta gjekk på 2 timer og 22 minutt opp til 3479 moh. Me sto på toppen i strålande solskinn , og kunne gå ned igjen uten å bekymre oss for mørket. Moralen her er vel eigentleg, at skal du nå eit fly tidlig på morgenen, eller ein fjelltopp før det blir mørkt, så vere sikker på at du vel eit bilutleie firma med solid rykte! 

Turen var ein blanding av frodig klima,  høgfjell , steinlandskap og solsvidd gult gras. På toppen gjekk me rett på heile sju steinbukker. Eit fantastisk syn på 3-4 meters hold. På toppen hadde me ein fantastisk utsikt, og ca 12 grader. Men starta turen i pluss 25 grader, noko som var litt vel varmt, så det gjekk nesten 5 liter vatn på turen.

Turen i bil frå Capileira, gjekk på smale grusveier langt opp i fjellet, og ein hadde følelse av å vere med i Rally Dakar! Eg har sjelden vore meir nervøs i bil! Byen og fjellet bør du besøke om du er i nærleiken på ferie. Hugs godt med vatn, tidligere i sesongen kan du få snø på toppen, så hugs skotøy etter årstida. 

Mulhacén (3479 moh) er det høyeste fjellet på Spanias fastland, og også på Den iberiske halvøy. Fjellet er en del av fjellkjeden Sierra Nevada. Fjellet er oppkalt etter Muley Abul Hassan, den nest siste muslimske kongen i Granada, som i følge sagnet er begravd på fjellet.


Fjellet er ikke spesielt bratt, og sørsiden av fjellet er ikke særlig krevende å bestige, i motsetning til den lange vestsiden. Den kortere, noe brattere nordøstsiden er litt mer krevende. Derimot er nordsiden mye brattere, og har mange ruter som forutsetter klatringpå snø og is om vinteren.

Mulhacén kan bestiges på en enkelt dag fra landsbyene Capileira eller Trevélez, men det er vanligst å overnatte på en bemannet hytte i Poqueira, eller i en enkel, ubemannet hytte ved Caldera vest for toppen.

Kjelder:

Wikipedia

Cato Risløw

Ansatte på refugio poqueira

8. aug, 2017

Jarle er brefører, og siden dette er ein vennetur, har han bestemt seg for å ta føring både på bre, i høgden når vi passerer snø i 5200 meters høgde, og på tekniske deler av løypa der teamet treng ein kar med breerfaring. Jarle kjem i frå Mundal, og fjærland, og er breførar i Fjaerlandguiding.

8. aug, 2017

Når er det folk dør på fjellet? Det varierer sjølvsagt. Men i hovedsak er det når ein er på veg ned igjen til tryggleiken. På veg opp har ein fokus, ein er på! Ein tar hensyn til kva hovudet veit om høydesyke, snøkvalitet, ras, sikring, temperatur osv.
Når toppen er nådd, er det berre halve turen som er gjennomført! Mange gløymer det, og det er derfor me har utrykk som summit fever.
Dei fleste ulykker, og dødsfall på høge fjell skjer på vegen ned igjen! Det er derfor, som i livet generelt, at det er nedturene som er viktigst!
Dei som har opplevd tøffe ting og motgang i livet sitt, og komen heilskinna ut av nedturene, har ein ekstra ballast. Nedturene gjer oss sterkere, sjølv om det i perioder er vondt.
Eg har kanskje lært mest om meg sjølv av nedturene mine, om det er tragiske ting i nær familie, eller turar som ikkje har gått slik som dei var tenkt. Ein ting er sikkert, eg ville uansett ikkje, i etterklokskapens lys, vore foruten læringa og utviklinga ein får som menneske, av å møte motstand, sorg og savn.
Nett som hard trening, er det å utfordre seg sjølv i situasjoner ein er redd for, det som gjer ein ekstra dimensjon til det å vere menneske og det å leve. Nedturene er viktigst tenkjer eg, dei former oss, gjer oss sterkere, meir erfaring, skaper oss til bedre menneske, om me velgjer å lære av dei.....

5. aug, 2017

Toppen av Denali 6190 moh. Foto tatt av min klatrekompis Ståle Ravem. Det var ei kald og eksponert toppnatt. Nydeleg utsikt 50 høydemeter lavere, på toppen 30 min seinere var det white out. Hugser best krumninga av jordkloda, fjell på fjell under meg, måne og sol oppe samstundes, og det oransje lyset mot den kvite snøen, i det vi forlot platået og rusla på ein hardpakka egg, mot toppen kl 0030. Denne natta, med midnattsol i ryggen var hard og herlig. Takk for ein fantastisk tur til mine klatrekameratar 👍 #kvalitetskontroll #monterøygarden #Torsvikelektro #peakfitness #ESHbetongogentreprenør #malerfirmamonsen #øygardenelektriske #martonoutdoor #øygardsmila #draumenomsevensummits #liveterbestute #utno #øygarden #hordaland #vestlandet #nrkhordaland #vestnytt #finndinsydpol #entreprenorjosteinoen #seadive #daleoenexperience #øygardenkommune #nordlyssport #Blackdiamond #Falcke #Stenehjemphoto #Kjellemann